• Novinky

            • ÁLLÁSAJÁNLATOK

            • A Református Oktatási Központ munkatársakat keres pedagógiai asszisztens munkakörbe 2023. szeptember 1-i belépéssel.

               

              Meghirdetett helyek:

               

              Egy fő teljes állású pedagógiai asszisztens a Református Óvodában, Gorkij utca 31A., Rimaszombat.

               

              Egy fő teljes állású pedagógiai asszisztens a Református Alapiskolában, Daxner utca 34. és 42., Rimaszombat.

               

              Szükséges végzettség:

              A pedagógus és szakszolgálati alkalmazottakról szóló 138/2019-es sz. törvény és az SzK Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sport Minisztériuma 1/2020-as sz. rendelete alapján meghatározott feltételek.

               

              Az állások a „Segítő szakmák a gyermekek és tanulók nevelésében III.” (Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov III.) pályázat keretében vannak meghirdetve határozott időre, a pályázat időtartamára. 

               

              A kérvényeket e-mailben, postán vagy személyesen 2023. július 31-ig lehet eljuttatni a következő elérhetősége valamelyikén:

               

              Spojená škola Reformovanej kresťanskej cirkvi

              Daxnerova 42

              979 01 Rimavská Sobota

              tmrg@reformata.sk

              Érdeklődni a 047 56 21 511-es telefonszámon lehet.

               

              A pályázatok elbírálásának határideje 2023. augusztus 18.

               

            • „Hiszek a versben” – Rácz Olivér: Kassai balladák

            • Az 5. A és a II. O osztály tanulói érdekes előadáson vettek rész a Matej Hrebenda Könyvtárban. Az előadás témája, a diákok számára addig ismeretlen, Rácz Olivér író, költő, műfordító volt, az előadó pedig Rácz Olivér unokája, Rácz Noémi.

              Rácz Noémi közvetlen stílusban mesélt nagypapája életéről, szerelméről, írói és közéleti pályafutásáról, s főleg arról, hogyan, s milyen nagy számban mentett meg Rácz Olivér zsidó fiatalokat a munka- és haláltáboroktól a 2. világháború alatt. Rácz Olivért ezért az embermentő tevékenységéért a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet az Igaz Emberek sorába emelte. Az Igaz Emberek, köztük Rácz Olivér is, olyan emberek voltak, akik az 1944-es vészterhes időkben maguk és családjuk biztonságát kockáztatva bújtatták, segítették az üldözötteket. A diákok az élvezetes előadást követően megtekintették a Rácz Olivérről szóló kiállítást is, ami Kassa után a rimaszombati könyvtárban volt látható.

              Köszönjük Rácz Noéminek és a Matej Hrebenda Könyvtárnak, hogy a diákok megismerhették egy Igaz Ember nevét.

            • A reformkori ifjak, Budavár visszafoglalása

            •         A VI. O/2.G és VII.O/3.G tanulói érdekes előadáson vettek részt a Gömör-Kishonti Múzeumban. Katona Csaba történész, levéltáros mutatta be a diákoknak a reformkor jeles történelmi személyiségeit Buda várának 1849. májusi visszafoglalásán keresztül.

              A közel három hetes ostrom bemutatása során megelevenedett előttünk számos ismert és mára elfeledett szabadságharcos vitéz katona alakja, Aradon kivégzett tábornok, maga Görgey Artúr és Klapka György, de még Petőfi Sándor is megjelent egy rövidke időre, aki viszont heves természetének köszönhetően Budavár hősies visszafoglalása helyett az Óra villa éléskamrájában, bezárva töltötte a nevezetes nap éjszakáját. Katona Csaba élvezetes, szórakoztató előadása számos anekdotával fűszerezve részletes beszámoló volt Buda osztrák kézről való visszafoglalásáról.

               

              Köszönjük Katona Csabának és a Gömör-Kishonti Múzeumnak az élvezetes előadást!